måndag 8 februari 2010

Smördegsinbakad fläskfilé med fyllning av rödlök, bacon,ost, äpple och creme fraiche

Sambon fyller 26 idag. Igår firades detta med 3-rätters! Jag konstaterade snabbt att det var nog de fulaste tre rätter jag sett.


Huvudrätt:
Smördegsinbakad fläskfilé med fyllning av rödlök, bacon,ost, äpple och creme fraiche.

  • 1 st smördegsrulle
  • 1 st fläskfile
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 0.75 tsk salt
  • 2 msk smör att steka i
Fyllning
  • 1 st rödlök, finhackad
  • 140 gram bacon
  • 1 dl ost riven
  • 3 msk creme fraiche
  • 1 st äpple
  • 1 st ägg att pensla rullen med
  1. Putsa fläskfilén. Skär den i två delar. Salta och peppra filébitarna. Bryn dem i stekpannan, rulla dem fram och till baka tills de har fått en stekyta runt om.
  2. Efterstek filébitarna ca 10-15 minuter tills de är klara. Ta upp dem ur stekpannan och låt dem rinna av.
  3. Skär baconet i småbitar och stek dem sen. Lägg de färdigstekta på ett hushållspapper för fettet att rinna av.
  4. Finhacka en mindre rödlök och bryn i stekpannan. Tag upp och lägg i en skål.
  5. I skålen, blanda bacon, rödlök, ost, skalat och rivet äpple och creme fraiche.
  6. Rulla ut smördegsrullen.
  7. Skär filén i 1-1.5 cm tjocka skivor och lägg hälften i 1-2 rader mitt på rullen. Lägg fyllningen på skivorna och lägg sedan resten av skivorna på fyllningen.
  8. Vik smördegen över ,så att det täcker fyllningen. Tryck ihop kanterna. Lägg rullen på en plåt med skarven neråt.
  9. Pensla rullen med uppvispat ägg.
  10. Grädda i ugnen 200 grader i ca. 20 minuter.
Kommentar: Gott som bara den! Första gången jag äter smördegsinbakat med någon fyllning i. Svärmor gör ibland med svamp till alla, och utan något till mig, men detta var nog snäppet godare! Till detta hade vi Felix färdig potatisgratäng, och en salladsmix av ruccola, färsk spenat, rivna morötter, gurka och paprika (och lite salt och citronsaft över salladen).

0 kommentarer: